Pączki proteinowe 0
Pączki proteinowe

Ciasto smakuje i wygląda jak tradycyjny pączek. Moje pączusie zrobiłam w formie takich z dziurką, ale równie dobrze można uformować jak zwykłe pączki i nadziać marmoladą. Najlepsze były oczywiście od razu po usmażeniu, ale po kliku godzinach też były niczego sobie. Wyszły naprawdę wspaniale!

Składniki:

Ciasto na pączki:

  • 2/3 szklanki bezglutenowej do wypieków
  • 1/4 szklanki białka waniliowego w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 5 łyżek kakao w proszku
  • 2 czubate łyżki miodu z lucerny
  • 1 i 1/2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka niesłodzonego mleka migdałowego

Polewa waniliowa:

  • 2/3 szklanki organicznego cukru pudru
  • 1-2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego

 

Sposób przygotowania: 

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i lekko posmaruj silikonową foremkę do pączków oliwą z oliwek.

2. W misce wymieszaj mąkę, białko w proszku, sodę oczyszczoną, sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj syrop klonowy, olej, mleko migdałowe, jajko, wanilię i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i bez grudek.

3. Wlej ciasto do zagłębień na pączki do 2/3 objętości i piecz przez 10 minut, a następnie ostudź.

4. Wyjmij schłodzone pączki z silikonowej foremki i udekoruj według uznania! Ja proponuję polewę czekoladową oraz waniliową.

5. Aby zrobić polewę czekoladową, wymieszaj wszystkie składniki w płytkiej misce, aż będą gładkie, a następnie zanurz pączki w polewie.

6. Powtórz ten sam proces dla polewy waniliowej.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl