Bułeczki cynamonowe 0
Bułeczki cynamonowe

Och, te bułeczki cynamonowe! Miękkie, puszyste i mocno cynamonowe.

Najlepsze weekendowe śniadanie, jakie możesz zjeść, to właśnie te bułeczki. Dziś dzielę się przepisem na bezglutenowe i w dodatku low FODMAP bułeczki cynamonowe, które można podawać na śniadanie, jako przekąska do kawy lub po prostu kiedy tylko chcesz!


WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA BUŁEK CYNAMONOWYCH LOW FODMAP
MIESZANKI MĄKOWE
Do tego przepisu przetestowałam dwie różne mieszanki mąki. Zrobiłam własną bezglutenową mieszankę mąki, która zawierała następujące składniki:

240 gramów (1 3/4 szklanki) białej mąki ryżowej (brązowa też jest dobra)
110 gram (3/4 szklanki) mąki sorgo
50 gramów (1/3 szklanki + 1 łyżka) skrobi ziemniaczanej
50 gramów (1/3 szklanki + 1 łyżka) skrobi z tapioki


Oprócz tego zrobiłam też bułeczki cynamonowe low FODMAP z bezglutenową mieszanką chlebową. Ta mieszanka składa się z 36% mąki ryżowej, 18% mąki teff i 36% skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej.

Osobiście wolałem wersję bułeczek cynamonowych, które zrobiłem z własnej mieszanki mąki. Dlatego, że te bułeczki cynamonowe wyglądały trochę ładniej. Te, które zrobiłem z mieszanki do ciemnego chleba, były trochę ciemniejsze, a moja własna mieszanka mąki dawała bardziej białe bułeczki. Jeśli chodzi o smak, uważam, że obie wersje są bardzo smaczne, więc naprawdę nie ma znaczenia, jakiego rodzaju mieszanki użyjesz.

Dla mnie mieszanka, która zawiera różne rodzaje mąk bezglutenowych, a także skrobie zwykle dobrze się sprawdza. Próbowałem również mieszanek, które zawierały tylko skrobię i które nigdy nie działają dobrze, gdy chcę zrobić przepis o konsystencji przypominającej chleb.

 

SKŁADNIKI:

DO CIASTA:
450 g (3 1/4 szklanki) bezglutenowej mieszanki mąki / mieszanki chlebowej* (PATRZ POWYŻEJ)
10 g (2 łyżeczki) gumy ksantanowej
5 g (1/2 łyżki stołowej) suchych drożdży
10 g (1 łyżka stołowa) soli
300 ml (1 1/4 szklanki) letniej wody
85 g (1/4 szklanki) syropu klonowego
2 jajka w temperaturze pokojowej
60 g (1/4 szklanki) roztopionego masła


DO NADZIEWANIA
40–50 g (3–4 łyżki stołowe) miękkiego masła
100 g (1/2 szklanki) ciemnobrązowego cukru
1 łyżka cynamonu

DO POLANIA
100 g (3/4 szklanki) serka śmietankowego bez laktozy
3 łyżki miękkiego masła
120 g (3/4 szklanki) cukru pudru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce wymieszaj mieszankę mąki bezglutenowej lub mieszankę chlebową z gumą ksantanową, drożdżami i solą. Dodaj letnią wodę, syrop klonowy, jajka i masło słodowe. Całość wymieszaj krótko mikserem. Przykryj miskę folią lub wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na dwie godziny.

Następnie wstaw ciasto do lodówki na pół godziny, co ułatwi pracę. Z ciasta uformować kulę i posyp odrobiną mąki. Posyp też blat kuchenny. Połóż ciasto na blacie kuchennym i rozwałkuj z niego prostokąt. Ciasto może być dość lepkie, więc możesz dodać trochę mąki, aby ułatwić sobie pracę. Nie dodawaj za dużo mąki, bo wtedy bułki cynamonowe mogą stać się zbyt suche. Ciasto powinno mieć około 6 mm grubości.


Rozpuść masło na nadzienie w kuchence mikrofalowej. W misce wymieszaj brązowy cukier z cynamonem. Posmaruj ciasto roztopionym masłem i  posyp mieszanką.

Ostrożnie zwiń ciasto na dłuższym boku. Ponieważ ciasto może być dość lepkie, musisz to robić ostrożnie. Zaciśnij boki.

Wyłożyć prostokątną formę do pieczenia pergaminem. Ostrożnie pokrój bułkę na 8 kawałków za pomocą ząbkowanego noża. Włóż bułeczki cynamonowe zawijaną stroną do góry do formy do pieczenia. Upewnij się, że zostawiasz około 2-3 cm między każdą rolką. Bułki będą się powiększać, gdy urosną i będą w piekarniku, więc później będą się stykać.

Luźno przykryj formę do pieczenia folią i pozostaw bułeczki cynamonowe do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz cynamonowe bułeczki w piekarniku przez 30 minut, aż się zarumienią. 


Gdy bułki są w piekarniku, możesz zrobić lukier. Miękkie masło wymieszać mikserem z serkiem śmietankowym bez laktozy. Mieszaj około 2-3 minuty, aż uzyskasz puszystą i kremową mieszankę. Stopniowo dodawaj ekstrakt waniliowy i cukier puder, cały czas mieszając. Rozłóż lukier na bułkach cynamonowych, gdy są jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl