Dlaczego dokładne żucie jedzenia jest tak ważne?
Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, jak ważne jest prawidłowe żucie pokarmu. Prawidłowe żucie pokarmu jest niezbędne do prawidłowego trawienia. Posiłki należy spożywać na siedząco, w spokojnym otoczeniu, aby upewnić się, że jedzenie jest wystarczająco przeżuwane.
Trawienie
Żucie to pierwszy krok w trawieniu. Żucie pomaga w metabolizmie (przetwarzaniu) pokarmu przez żołądek poprzez rozbijanie większych cząstek pokarmu na mniejsze fragmenty. Żucie zwiększa również produkcję śliny. Jeśli pokarm nie jest przeżuty prawidłowo, większe cząsteczki dostają się do przewodu pokarmowego, powodując problemy trawienne, takie jak gazy, wzdęcia, zaparcia, reakcje pokarmowe, bóle głowy i obniżony poziom energii.
Podczas żucia żywności powstaje więcej enzymów trawiennych. Pomagają one dalej rozkładać pokarm, aby wspomóc trawienie. Proces żucia wyzwala również produkcję kwasu solnego w żołądku, co dodatkowo wspomaga trawienie, regulując pH w celu zwiększenia poziomu kwasowości, pomagając w rozkładaniu pokarmu.
Odżywianie
Rozkładanie jedzenia na mniejsze cząstki oznacza, że organizm łatwiej przyswaja większą ilość składników odżywczych (takich jak witaminy i minerały) z jedzenia, które spożywasz.
Kontrola porcji
Im więcej żujesz jedzenie, tym dłużej trwa dokończenie posiłku. Ogólnie rzecz biorąc, mózg potrzebuje około 20 minut, aby zasygnalizować żołądkowi, że jest pełny. Dlatego jeśli jesz wolniej, jest mniej prawdopodobne, że przejesz się i po posiłku sięgniesz po przekąskę.
Jelita
Żucie zwiększa produkcję śliny, która zawiera czynnik wzrostu nabłonka (EGF), polipeptyd stymulujący wzrost i naprawę tkanki nabłonkowej. Dokładne przeżuwanie pokarmu zwiększa produkcję tego EGF, odżywiając jelita.
Zmniejsza ryzyko przerostu bakterii
Cząsteczki pokarmu, które nie są odpowiednio rozłożone, mogą powodować przerost bakterii i zwiększoną fermentację w jelitach, prowadząc do takich stanów, jak niestrawność, wzdęcia, zwiększone gazy i zaparcia.
Przeżuwaj!
Więc ile razy powinieneś żuć swoje jedzenie, aby osiągnąć odpowiedni proces trawienia?
Według badań żywność powinna być żuta około 32 razy, natomiast produkty, które są trudniejsze do przeżucia, takie jak stek i orzechy, mogą wymagać do 40 żuć na kęs. W przypadku bardziej miękkich pokarmów, takich jak puree ziemniaczane i arbuz, można żuć tylko 5-10 razy.