Każdy z nas po nią sięga! Jest smaczna, poprawia negatywne stany emocjonalne oraz działa prebiotycznie dla naszych jelit!
Badania z 2021 roku pokazały, że spożywanie 30g czekolady gorzkiej 85% dziennie:
- zmienia i obfituje naszą florę jelitową o dobre bakterie,
- może poprawiać negatywne stany emocjonalne za pośrednictwem osi jelito-mózg.
Link do badań:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34530112/
Jak zatem radzić sobie z tą słodkością będąc na diecie low FODMAP? Możesz skorzystać z podpowiedzi i spożywać dozwoloną ilość czekolady 😉
Czekolada mleczna
🟢 20g
Czekolada biała
🟢 25g
Czekolada gorzka - najlepszy wybór
🟢 30g
Pamiętajmy, że każdy organizm jest inny i reakcja na daną ilość może się różnić.