
Alkohol zawsze będzie czynnikiem podrażniającym jelita.
W chorobach układu pokarmowego należy go unikać, aby nie nasilać negatywnych objawów, np. biegunki, wymiotów czy bólu brzucha. Co jednak zrobić, kiedy jesteśmy na diecie low FODMAP i w tym czasie wybieramy się na imprezę, na której alkohol będzie obecny?
Najlepszym rozwiązaniem byłaby całkowita rezygnacja z picia alkoholu w tym czasie, ale wiadomo - czasami może to być bardzo trudne. Ilość tolerowanego alkoholu #lowFODMAP zależy od danej osoby. Poniżej przedstawiam kilka propozycji, które mogą być dla Ciebie pomocne.
Wino czerwone
🟢 150g
Wino białe
🟢 150g
Wino musujące
🟢 150g
Brandy
🟢 30g
Whisky
🟢 30g
Wódka
🟢 30g
Piwo
🟢 350g
Pamiętaj!
Testowanie swoich granic spożycia alkoholu lepiej zostawić na czas po pełnym zakończeniu obu faz diety.